Legyen tisztában egy ínrándulás jelentette sérülésekkel, panaszokkal!

Ínrándulás esetén egy sérülés kapcsán bekövetkező, az egyik ízületi ínszalag károsodásáról van szó.

Az ínrándulások gyakoriak az igen mozgékony ízületeknél, melyek erős mechanikus kényszernek vannak kitéve, mint például a térd és a boka.

Egy sérülésnél (baleset, az egyik olyan sport gyakorlása, mint a sí, futball, rögbi és általában minden kissé heves „érintkezéssel járó” sport), az érintett ízületi ínszalagok meghúzódhatnak, néha elszakadnak és bizonyos esetekben leszakadnak a csontos illeszkedésről.

Sérülhet az ízületi tok és az ízületi hártya (nedvet kiválasztó finom hártya, amely biztosítja az ízületi felületek csúszását) egyaránt.

Egy ízületi fájdalom esetén nem mindig nyilvánvaló annak az eldöntése, hogy ínrándulásról, ficamról vagy törésről van-e szó – Ezek a különböző sérülések egyébként együtt is jelentkezhetnek!

Minden ínrándulás körültekintő kezelést igényel a szövődmények elkerülése érdekében!

Szövődmények lehetnek: fájdalom, ízületi nedvömlés, merevség, artrózis (degeneratív ízületi betegség), ízületi duzzanat erőfeszítésre vagy a szimpatikus idegek irritációjának tulajdonítható „algodisztrófiás (fogyatékos fejlődésű) szindróma”, melyet makacs diffúz fájdalmak, duzzanat és osteoporosis (csontritkulás) kísérnek.

Hosszabb távon, az ínrándulás első ellátásának minősége előreláthatóan korlátozza az ízület krónikus instabilitását!

Egy ízületi fájdalom esetén nem mindig nyilvánvaló annak az eldöntése, hogy ín-rándulásról, ficamról vagy törésről van-e szó. Ezek a különböző sérülések egyébként együtt is jelentkezhetnek.

A boka ínrándulása:

Valószínűleg ez fordul elő a leggyakrabban: egy elesésnél következik be vagy ha „kibicsaklik a boka”.

Az ínrándulás általában a láb hátsó részének (rüszt) külső ínszalagjait érinti és lehet jóindulatú vagy súlyosabb. A jóindulatú ínrándulás a rüszt külső felületének fájdalmával és megduzzadásával jelentkezik. Ha minket ér ez a baleset, tegyünk a lábunkra szoros kötést, lehetőleg ne járjunk vele és vegyünk be fájdalomcsillapítót!

Ajánlatos orvossal konzultálni, hogy megerősítse, jóindulatú sérülésekről van-e szó: Az orvos esetleg rátehet egy ‘strapping-et’ (rugalmas ragtapaszkötést), és engedélyezheti, hogy hamarabb kezdjünk el járni, mozogni, edzeni

Súlyos ínrándulás egy elesés vagy a láb erős kicsavarodása után következik be. A rándulás fájdalmat és jelentős duzzanatot vált ki, és a fájdalmas pontokon véraláfutás jellemzi.
Gyakran maximális megnyúlásról vagy csontos leszakadással társult ínszakadásról van szó. Ebben az esetben azonnal keressük fel a sebészetet! Röntgenezés után vagy egy szoros ragtapaszkötést tesznek rá (strapping) vagy a bokát rögzítő könnyű gipszet (illetve műgyantát). Ritkán ugyan, de szükség lehet a csont visszaillesztésére is.
A járás újrakezdése csak később történik (körülbelül két-három hét múlva).

A belső ínszalag szakadása ritkábban fordul elő, és ugyanilyen módon kell kezelni!

A térd ínrándulása:

Szintén nagyon gyakori (síbaleset, egy erős sporttevékenység), és gyakran súlyosabb, mert a térd mozgása és stabilitása a későbbiekben gátolt lehet.

Az ínszalag valójában erősen megnyúlhat, elszakadhat vagy leválhat (csontos leszakadás). Közvetlenül a balesetet követően erős fájdalom áll be és a térd megduzzad, amelynek a legkisebb mozgatása is nagyon fájdalmas.

Helyezzük nyugalomba az illetőt, melegítsük fel (nevezetesen ha síbalesetről van szó), és hívjunk segítséget az elszállításához!

Az orvos megvizsgálja a térd rendellenes mozgásait, röntgenezést kér és begipszelheti a lábat. Az ortopédorvos szakvéleménye alapján néha visszaillesztik az ínszalagot vagy az ínnal kapcsolatos sebészeti beavatkozást végezhetnek, miután eltávolították a vérömlenyt.

A belső, oldalsó ínszalag (vagy ritkábban a külső) sérülése nem annyira súlyos, mint a kereszt ínszalagoké (melyek a térden belül helyezkednek el). A rehabilitáció hosszú lehet, aminek kedvez az alsó végtagok jó izomzata (különösen a négyfejű combfeszítő izom).
Nem ritka a térd hosszas mozdulatlansága által esetleg előidézett, ízületi nedvömléssel kísért, visszaesés. Az élsportolóknál különösen gyakori az ilyen visszaesés, de ők általában erős izomzatuk miatt nagyfokú stabilitást őriznek meg.

Egyéb ínrándulások:

  • A csuklórándulást általában a kifeszített kézre esés okozza. Gyakran kapcsolódik hozzá a csukló csontjainak törése.
  • A kéz és lábujjak rándulása elég gyakran előfordul a küzdősportoknál, táncnál stb. Gyakran kapcsolódnak hozzájuk kopásos törések.
  • Az Achilles-ín elszakadása sokszor előfordul a már törékeny ín esetében, egy hirtelen elindulás során. Ez az ín erős „ostorcsapásszerű” fájdalmával jelentkezik, valamint azzal, hogy az illető képtelen lábujjra állni. A szakadás lehet részleges vagy teljes, és sebészi helyreállítást igényel.
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]